Brandpunt is het bekende journalistieke onderzoeksprogramma van de KRO-NCRV. Het is een van de oudste programma’s van de Nederlandse publieke omroep. Brandpunt was al vanaf 1959 op de Nederlandse televisie te zien. Later, in de jaren ‘90, werd het programma samengevoegd met Netwerk. Door een herindeling werd het programma in 2010 weer Brandpunt genoemd.
Het televisieprogramma staat vooral bekend vanwege haar onafhankelijke en kritische (onderzoeks)journalistiek. Tegenwoordig heet het programma Brandpunt+ en wordt het programma afwisselend gepresenteerd door Henk van der Aa, Nadia Moussaid, Liesbeth Staats, Tom Kleijn en Aart Zeeman. Er is veel aandacht voor constructieve journalistiek in het programma.
Afleveringen van Brandpunt (terug)kijken
Bij Brandpunt+ speelt het journalistieke verhaal de hoofdrol. De verhaalsoorten zijn per verhaal verschillend, omdat deze door de redactie wordt bepaald. Zo kiest het programma er tegenwoordig voor om niet alle verhalen meer op televisie te brengen. Steeds meer verhalen van Brandpunt+ worden online gebracht, aan de hand van een blog of infographic. De tweewekelijkse afleveringen van het televisieprogramma zijn vaak reportages van twintig minuten.
De informatie die in het programma wordt besproken, is daarnaast ook te vinden op de platforms van Brandpunt+ zelf. Het televisieprogramma kijkt vooral naar misstanden in de Nederlandse maatschappij en besteedt aandacht aan controverses. Daarnaast besteedt Brandpunt+ uitgebreid aandacht aan het tonen van de werkelijkheid op een zo compleet mogelijke manier. Dat is volgens de redactie de journalistieke taak die het programma heeft. Eén aflevering werd in het verleden al verboden, omdat deze de banden met Frankrijk zou kunnen beschadigen.
Het voornaamste kenmerk van de afleveringen van Brandpunt+ is dat grote thema’s van de huidige tijd in beeld worden gebracht. Daarnaast besteedt de redactie veel aandacht aan een nieuw verschijnsel in de journalistiek: constructieve journalistiek. Dat betekent dat er niet enkel problemen worden aangekaart, maar deze ook in perspectief worden geplaatst en er gezocht wordt naar oplossingen.
Brandpunt+ dit seizoen
Dit seizoen besteedt Brandpunt+ vooral aandacht aan maatschappelijke problemen in ons land en ver daarbuiten. Zo wordt de eenzaamheid onder jongeren in kaart gebracht. Volgens het televisieprogramma zijn het niet enkel ouderen en zieken die zich eenzaam voelen.
Daarnaast wordt er ook naar culturele verschijnselen gekeken. Zo wordt dit seizoen een aflevering uitgezonden waarin de vrouwelijke imams Ani zonneveld en Seyran Ates hun verhaal doen. Zij promoten een islam die mannen en vrouwen gelijk aan elkaar stellen en waar moslims in de moskee mogen trouwen.
Andere afleveringen gaan over het verdwijnen van bijen in Nederland, seksuele intimidatie en het strijden tegen complotten en verschijnselen als nepnieuws.
Afleveringen Brandpunt+ bekijken →
Brandpunt Reporter
Brandpunt Reporter was voorheen KRO Reporter en is de speciale onderzoeksrubriek van Brandpunt. De eerste uitzending van het programma vond plaats in 1991. De meest spraakmakende uitzendingen waren onder meer over het dossier Joint-Strike Fighter, Dirk Scheringa, de Hofstadgroep, de Nederlandse missie in Afghanistan en hoe de HElls Angels opereren.
De eindredacteur van het televisieprogramma is Bart Nijpels, die tevens afleveringen voor het programma maakt. In het programma worden voornamelijk maatschappelijke misstanden aan het licht gebracht en onderzocht. Zo is er veel aandacht voor politieke kwesties, zoals de val van ministers, de vrijlating van de moordenaar van Pim Fortuyn en de kwestie MH17. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de oorzaak van verschijnselen, maar wordt vaak het journalistieke middel reconstructies ingezet, zodat de kijkers een goed beeld krijgen van wat er precies speelt. Het belangrijkste kenmerk van het programma is dat het programma onderzoekt ‘waar beleid faalt en macht ontspoort’.
De laatste uitzending van het televisieprogramma was in 2015. Daarnaast is het programma Brandpunt+ van de KRO-NCRV per 1 januari 2019 van de Nederlandse televisie verdwenen, zo bevestigde hoofdredacteur Hans Laroes eerder naar aanleiding van berichten. Oorzaak daarvan is een bezuiniging van ruim 60 miljoen euro.
Het televisieprogramma was een van de langstlopende actualiteitenprogramma op de Nederlandse televisie. Brandpunt+ is tegenwoordig nog online te vinden op de eigen website.