Zembla is een televisieprogramma dat aan de hand van onderzoeksjournalistiek interessante reportages uitzendt en misstanden in de Nederlandse samenleving aan het licht brengt. Het programma wordt uitgezonden door BNNVARA.
De eerste uitzending van ZEMBLA werd uitgezonden in 1995. Daarmee is dit het langstlopende programma in de onderzoeksjournalistiek in Nederland. ZEMBLA is een begrip in de Nederlandse journalistiek geworden en heeft dan ook al veel journalistieke prijzen gewonnen, waaronder de Pfizer Persprijs (2011), De Loep (2010, 2009, 2007) en De Tegel (2009, 2007). Hoewel het programma in de beginjaren gepresenteerd werd door afwisselend Paul Witteman en Kees Driehuis, heeft het programma tegenwoordig geen presentator meer. Het programma heeft nu enkel een voice-over.
Afleveringen van Zembla (terug)kijken
Zembla staat bekend om het aankaarten van actuele ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving. Regelmatig toont Zembla aan de hand van onderzoeksjournalistiek misstanden in onze maatschappij aan. Het doel van het programma is dan ook spraakmakend te zijn en op een relevante manier eigen nieuws te maken.
Bekende thema’s die in het programma terugkomen zijn onder meer arbeidsomstandigheden, verschillende soorten fraude, drank en drugs, economie, Europa, gezondheidszorg, jeugdzorg, jongeren, politiek en dergelijke. Iedere uitzending staat er één van deze onderwerpen centraal.
Het programma kent geen presentator meer, maar wordt als documentaire uitgezonden. Daarom heeft het programma enkel een voice-over. Bekende onthullingen van Zembla zijn verboden prijsafspraken tussen bouwondernemers (bouwfraude), de nadelen van windenergie en de betrouwbaarheid van De Telegraaf.
Zembla is daarmee een informatief programma dat inzage geeft van verschillende onderwerpen in de samenleving. Het programma wordt uitgezonden op woensdagavond om 21:15 uur op NPO 2. De herhaling is elke donderdag om 10.10 uur bij NPO2 te zien. Uiteraard is de aflevering ook terug te kijken via UitzendingGemist.
Zembla afleveringen bekijken →
Zembla dit seizoen
In dit seizoen gaat Zembla onder meer in op de manier van werken bij het social mediaplatform Facebook. Door de handel in persoonsgegevens en nepnieuws in Facebook regelmatig negatief in het nieuws gekomen. Facebook-baas Mark Zuckerberg beloofde beterschap. Een Britse onderzoeksjournalistiek gaat undercover bij het social media platform om de problemen bij Facebook bloot te leggen.
Verder wordt er dit seizoen aandacht besteed aan hoe bedrijven kunstgras recyclen en maken. Daarbij komt onder meer fraude bij kunstgrasverwerkers en de afwezigheid van toezichthouders aan het licht. Ten slotte wordt er aandacht besteed aan de moord op vier Nederlandse journalisten in El Salvador op 17 maart 1982, ten tijde van een burgeroorlog. 36 jaar na datum reist Zembla opnieuw af naar El Salvador.
Zembla medicijnen
Een spraakmakende aflevering van Zembla was de uitzending van begin dit jaar, waarin de farmaceutische industrie in Nederland besproken werd. Vanwege de complexiteit van het onderwerp werd de uitzending in tweeën gedeeld. De aflevering heet ‘De prijs van het goedkope medicijn’. In de aflevering wordt onder meer de kwaliteit van geneesmiddelen en de manier waarop deze geproduceerd worden tegen het licht gehouden.
De meeste medicijnen worden tegenwoordig in India en China gemaakt. De oorzaak ligt bij het feit dat grondstoffen er goedkoper zijn en de arbeidslonen lager. Zembla verbindt die landen met het feit dat lagelonenlanden vaak de milieu- en veiligheidseisen niet nauw nemen. Daarnaast spelen vervalste medicijnen een grote rol. Aanleiding voor deze aflevering was een tip van Zembla kreeg over een Duitse apotheek die nepmedicijnen zou zijn aangeboden.
Daarom concentreert Zembla zich op de vraag of er in de Nederlandse apotheken illegale geneesmiddelen te vinden zijn. Daarbij kwam onder meer aan het licht dat medicijnfabrikant Aurobindo zijn werknemers in India uitbuit. Werknemers zouden slecht betaald worden en geen beschermende kleding dragen. Daarnaast zou de fabrikant chemisch afval illegaal dumpen. Uit de aflevering blijkt dat medewerkers minder dan het minimumloon verdienen.